În perioada 25-26 noiembrie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu suportul Ministerului Federal pentru Afaceri Sociale, Sănătate, Asistență și Protecția Consumatorilor din Austria și al Fundației „SOLIDAR” (Austria), organizează la Chișinău un seminar de instruire privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități în sistemul de protecție socială. Seminarul este organizat în cadrul proiectului „Protecția socială și sindicatele din Moldova”, implementat de CNSM în anul curent.
În legătură cu aceasta, la data de 25 noiembrie, a fost organizată o masă rotundă la care au participat conducerea CNSM, Stella Avallone, ambasadoare a Austriei în Republica Moldova, reprezentanți ai Federației Sindicatelor din Austria (ÖGB), Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, organizațiilor non-guvernamentale.
Participanții au discuta despre provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în procesul de integrare în piața muncii și protecția socială de care beneficiază, rolul sindicatelor și al societății civile în susținerea persoanelor cu dizabilități, măsurile de incluziune implementate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Potrivit lui Sergiu Sainciuc, vicepreședinte CNSM, sindicatele sunt îngrijorate de faptul că majoritatea persoanelor cu dizabilități fac parte din categoria de vârstă de 30-45 ani. În acest sens, este necesar să fie consolidate eforturile pe identificarea măsurilor și necesităților persoanelor cu dizabilități, astfel, încât să fie valorificat potențialul acestora, să beneficieze de o infrastructură accesibilă, servicii de sănătate calitative și oportunități pentru dezvoltarea lor personală.
Vicepreședintele CNSM a comunicat despre faptul că, persoanele cu dizabilități se confruntă adesea cu un risc crescut de sărăcie. Fiecare al 7-lea pensionar beneficiază de pensie de dizabilitate. În structura persoanelor cu dizabilități aflate la evidența Casei Naționale de Asigurări Sociale, pensionarii de dizabilitate au constituit 2/3, iar beneficiarii de alocații, care nu întrunesc condițiile necesare pentru stabilirea pensiei – circa 1/3. Mărimea medie a pensiei de dizabilitate acoperă valoarea minimului de existență în proporție de doar 80 la sută.
Sindicaliștii au menționat că în aceste condiții, nu putem vorbi despre un trai decent al persoanelor cu dizabilități, ținând cont că persoanele cu dizabilități deseori necesită servicii de îngrijire specializată, terapii sau echipamente specializate pentru a face față nevoilor zilnice, iar aceste cheltuieli suplimentare pot depăși substanțial veniturile lor, în absența unui sistem de protecție socială adecvat.
Stella Avallone, ambasadoare a Austriei în Republica Moldova, și-a exprimat speranța că seminarul dat va contribui la consolidarea sistemului de protecție și incluziune socială a persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova, conform necesităților acestora și membrilor familiilor lor, iar experiența austriacă în acest sens va fi utilă partenerilor sociali din Republica Moldova, organizațiilor non-guvernamentale implicate, în procesul de incluziune a persoanelor cu dizabilități în sistemul de protecție socială.
La rândul său, Patrick Berger, expert al Federației Sindicatelor din Austria, s-a referit la experiența sindicaliștilor din Austria în implementarea Oficiului „Șanse-Posibilități” în cadrul ÖGB, care reprezintă un serviciu dedicat suportului persoanelor cu dizabilități, pentru o mai bună incluziune în sistemul de protecție socială din Austria.
Marți, 26 noiembrie, în incinta Casei Sindicatelor a fost organizat un atelier de lucru în cadrul căruia participanții au discutat despre măsurile de incluziune a persoanelor cu dizabilități în Austria și rolul organizațiilor sindicale în acest proces, au făcut schimb de bune practici și experiență cu privire la incluziunea persoanelor cu dizabilități, inclusiv importanța stimulării antreprenorialului social.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2022, persoanele cu dizabilități au reprezentat circa 6% din populația țării, iar copiii cu dizabilități au constituit 2,0% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova. Anual, la 3 decembrie, este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.
După cum arată datele Anchetei Forței de Muncă, rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități este de trei ori mai mică comparativ cu cea a persoanelor fără dizabilități. În anul 2022, 32 de mii de persoane cu dizabilități erau angajați oficial. Jumătate din acestea erau ocupate în sectorul servicii, urmate de sectoarele agricol – circa o treime, iar fiecare a șasea persoană activa în industrie și construcții.
Este de menționat că, proiectul „Protecția socială și sindicatele din Moldova” este implementat de CNSM, de comun cu Fundația „SOLIDAR” (Austria) și suportul financiar al Ministerului Federal pentru Afaceri Sociale, Sănătate, Asistență și Protecția Consumatorilor din Austria, scopul căruia constă în transferul de expertiză din Austria și instituțiile europene către Republica Moldova. Unul dintre aspectele importante abordate în cadrul proiectului vizează incluziunea socială a grupurilor vulnerabile și anume persoanele cu dizabilități.