Astăzi, 25 noiembrie, cu prilejul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor și Fetelor, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), a organizat la Chișinău, în incinta Palatului Republicii, conferința de totalizare a proiectului dedicat promovării Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii. Evenimentul a avut genericul „Convenția 190 poate schimba destine”.

Conferința a reunit conducerea CNSM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanți CNSM din teritoriu, deputați, reprezentanți ai OIM, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Consiliului pentru Egalitate, Confederației Naționale a Patronatului, precum și ai Inspectoratului de Stat al Muncii.

Președintele CNSM, Igor Zubcu, a reafirmat angajamentul ferm al Confederației de a promova Convenția OIM nr. 190 la toate nivelurile și a condamnat orice formă de violență și hărțuire în mediul profesional. Acesta a evidențiat importanța colaborării între partenerii sociali, societatea civilă și întreaga comunitate pentru combaterea acestui flagel.

„Sunt mândru că Republica Moldova a reușit să ratifice Convenția OIM nr. 190 la finalul anului 2023. Comisia de Femei a CNSM a avut un rol esențial în acest proces. Mulțumesc tuturor celor implicați în promovarea prevederilor acestei Convenții. Este important să implementăm aceste standarde internaționale, pentru a crea un mediu de lucru mai sigur și mai echitabil”, a declarat liderul sindical.

Ala Lipciu, coordonatoarea națională a OIM, a subliniat că, în ultimii doi ani, Republica Moldova a făcut progrese semnificative în ratificarea și promovarea Convenției nr. 190. „Implementarea acestei Convenții este un proces complex, având în vedere natura subtilă a fenomenului de hărțuire la locul de muncă. Este nevoie de o cultură a prevenției și de un efort colectiv pentru a eradica violența și hărțuirea”, a precizat aceasta.

Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, prezente la eveniment, au evidențiat importanța Convenției OIM nr. 190 și rolul esențial al femeilor sindicaliste în procesul de ratificare și promovare a Convenției.

Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a punctat că în cadrul instruirilor desfășurate în teritoriu au fost prezentate informații detaliate despre prevederile Convenției, formele de discriminare, tipurile de violență și mecanismele de protecție. Totodată, aceasta a accentuat necesitatea includerii prevederilor Convenției în contractele colective de muncă.

Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a adăugat că proiectul a contribuit la consolidarea cunoștințelor liderilor și activiștilor sindicali din diferite ramuri și la diseminarea bunelor practici pentru combaterea violenței și hărțuirii.

Maria Jose Chamorro, specialistă principală OIM, a evidențiat într-o intervenție online unicitatea Convenției OIM nr. 190 ca standard internațional adoptat pentru combaterea violenței și hărțuirii în lumea muncii.

Proiectul, derulat de CNSM între aprilie și noiembrie 2024, a inclus elaborarea unui ghid practic, sesiuni de instruire și certificarea a 53 de lideri sindicali ca formatori. Ulterior, 285 de lideri și activiști sindicali au beneficiat de instruire în cadrul a opt seminare teritoriale.

Statistica arată că aproape 23% dintre femei și 17% dintre bărbați au experimentat violență psihologică la locul de muncă, iar violența sexuală afectează 9% dintre femei, comparativ cu 2,5% dintre bărbați.

Convenția OIM nr. 190 și Recomandarea nr. 206 oferă un cadru unic pentru construirea unei lumi a muncii bazate pe justiție socială. Ziua de 25 noiembrie marchează anual începutul campaniei „16 Zile de Activism pentru eliminarea violenței față de femei și fete”, cu activități dedicate sensibilizării societății.