De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, marcată la 1 octombrie, membrii Asociației Obștești a Veteranilor Mișcării Sindicale s-au întrunit în incinta Casei Sindicatelor, în cadrul unei ședințe.

Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a adresat un mesaj de felicitate cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, subliniind rolul important al veteranilor mișcării sindicale care și-au adus aportul la dezvoltarea mișcării sindicale de-a lungul anilor.

Mihail Hâncu, președintele Asociației Obștești a Veteranilor Mișcării Sindicale, a mulțumit conducerii CNSM pentru susținerea liderilor și activiștilor mișcării sindicale, și și-a exprimat speranța că experiența acumulată de veteranii mișcării sindicale va fi valorificată, inclusiv de generația de tineri sindicaliști.

În legătură cu aceasta, precizăm că săptămâna viitoare, la data de 10 octombrie, va avea loc o ședință comună a Asociației Obștești a Veteranilor Mișcării Sindicale și Comisiei de Tineret a CNSM pentru a face schimb de experiență și a dezvolta dialogul dintre generații de sindicaliști.

Precizăm că, la începutul anului 2024, în Republica Moldova locuiau 610,7 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 25,2% din totalul populației cu reședință obișnuită. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, din numărul total al vârstnicilor, 367,7 mii persoane erau femei (sau 60,2%), fiecare a treia persoană avea vârsta cuprinsă între 60-64 ani (31,0%), iar 59,8 mii persoane (sau 9,8%) constituiau persoanele care au depășit vârsta de 80 ani.

La 14 decembrie 1990, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat ziua de 1 octombrie drept Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, un prilej anual de a celebra și onora contribuția seniorilor la dezvoltarea socială, economică și culturală a societății.

Amintim că, Asociația Obștească a Veteranilor Mișcării Sindicale a fost creată în anul 2001 în scopul protejării veteranilor, lideri și activiști sindicali care au activat în diverse ramuri ale economiei naționale.