Constatările și recomandările raportului „Disparitatea salarială între femei și bărbați în Moldova: tendințe recente și recomandări de politici”, elaborat de către Organizația Internațională a Muncii (OIM), au fost discutate joi, 19 septembrie, la ședința Consiliului Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen. În cadrul ședinței, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, s-a referit la viziunea CNSM despre subiectul abordat și a venit cu mai multe propuneri de îmbunătățire a situației, inclusiv de susținere a tinerilor specialiști.

Vicepreședinta CNSM, Lilia Franț, a ținut să sublinieze că este necesar ca tinerii să fie bine pregătiți și instruiți pentru a cunoaște cum să negocieze un salariu adecvat la angajare în câmpul muncii, să fie susținute tinerele femei, care sunt o categorie vulnerabilă pe piața muncii, la începutul carierei profesionale.

Lilia Franț a remarcat că, raportul relevă despre faptul că acolo unde există dialog social, unde salariații sunt membri de sindicat, sunt mai puține disparități la capitolul salarizare. De asemenea, a adăugat că este important să atingem obiectivul stipulat în una dintre Directivele UE care accentuează necesitatea acoperirii cu negocieri colective a cel puțin 80 la sută dintre salariați pentru o mai bună protecție. În mesajul său, vicepreședinta CNSM s-a arătat îngrijorată de ingerința în activitatea sindicală din partea unor angajatori, ceea ce afectează drepturile salariaților, membri de sindicat.

Sindicalista a apreciat eforturile depuse de către OIM pentru a elabora acest raport și și-a manifestat speranța că, Consiliul Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen și Comisia de Femei a CNSM vor dezvolta relațiile de cooperare pentru a identifica soluții la problemele cu care se confruntă femeile pe piața muncii.

„Ne bucură parteneriatele pe care le avem cu diverse organizații pentru promovarea drepturilor femeilor în Republica Moldova. În mișcarea sindicală am reușit în ultimii ani să îmbunătățim situația la capitolul participarea femeilor la procesele decizionale la toate nivelurile. Este important ca femeile să-și conjuge eforturile, să acționeze curajos și să negocieze condiții de muncă mai bune. Totodată, este îmbucurător faptul că Guvernul a majorat numărul de categorii de tineri specialiști care sunt susținuți.”, a adăugat vicepreședinta CNSM.

În cadrul activității, au fost discutate cauzele diferențelor de salarizare pe bază de gen în Moldova, tendințele în acest domeniu la nivel internațional și național, recomandări de politici, viziunea autorităților, societății civile și organizațiilor internaționale îndreptate spre combaterea inegalităților de gen pe piața muncii.

Conform raportului, în întreaga lume diferența salarială în bază de gen (GPG) este de aproximativ 20 la sută, în defavoarea femeilor. În Moldova, femeile câștigă cu 5-9 la sută mai puțin decât bărbații în cazul salariului pe oră și cu 11-15 la sută mai puțin în cazul salariilor lunare. Decalajul respectiv este mai mare pentru anumite grupuri. De exemplu, femeile între 25 și 34 de ani câștigă mai puțin, alegând locuri de muncă mai flexibile, dar mai puțin plătite, pentru a se implica mai mult în îngrijirea copiilor.

Potrivit OIM, scopul raportului este de a oferi o actualizare statistică privind diferența de remunerare între femei și bărbați în Moldova, de a revizui cadrul legal și de politici existent pentru a combate inegalitățile de gen pe piața muncii și a propune recomandări de politici.

Astfel, raportul conține și un șir de recomandări care vin în susținerea abilitării economice a femeilor din Moldova. Printre acestea creșterea numărului de tați care iau concediu de paternitate și stimularea mamelor pentru reintegrarea în câmpul muncii, creșterea accesului la servicii de îngrijire a copiilor, promovarea înscrierii femeilor în domenii STEM (știință, tehnologii, inginerie și matematică), măsuri pentru creșterea reprezentării femeilor în roluri manageriale.