312626927_840445510318276_4620928417421333675_n

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a devenit membră a Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC). O decizie în acest sens a fost adoptată joi, 27 octombrie, în cadrul Comitetului Executiv al ETUC.

„Viitorul Ucrainei și Moldovei este în Uniunea Europeană”, a spus Luca Visentini, Secretarul General al ETUC, „iar sindicatele din Ucraina și Moldova au nevoie de sprijinul și solidaritatea ETUC pentru a apăra drepturile lucrătorilor în aceste timpuri dificile și pentru asigurarea faptului că interesele lucrătorilor sunt reprezentate în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Aderarea la UE înseamnă că Ucraina și Moldova nu numai că se vor alătura în cele din urmă la piața unică a UE, ci și vor trebui să implementeze legislația UE, inclusiv drepturile sociale și ale lucrătorilor.”, a accentuat Luca Visentini.

Potrivit unui comunicat al ETUC, Confederația Europeană a Sindicatelor a sprijinit sindicatele din Ucraina și Moldova care adăpostesc mii de refugiați, a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia și a cerut tuturor forțelor ruse să părăsească Ucraina. De asemenea, ETUC sprijină aderarea Georgiei la UE și speră să întâmpine în viitorul apropiat sindicatul georgian GTUC în ETUC.

Cu prilejul aderării CNSM la ETUC, Igor Zubcu, președinte al CNSM, a declarat: „Suntem mândri și onorați să devenim membri ai marii familii sindicale europene. Pentru mișcarea sindicală din Republica Moldova, aderarea la ETUC este o realizare extrem de importantă, plină de noi oportunități dar, deopotrivă, și responsabilități, pentru a promova modelul social european, dialogul social, protecția socială, egalitatea de șanse, locurile de muncă de bună calitate și incluziunea socială, implementarea Directivelor Uniunii Europene, armonizarea legislației naționale cu dreptul Uniunii Europene, amplificarea proceselor de dezvoltare a mișcării sindicale în ansamblu.”

Amintim că demersurile CNSM de aderare la ETUC au fost inițiate în iunie curent, la Geneva, Elveția, unde conducerea CNSM a avut o întrevedere cu Luca Visentini. Ulterior, perspectivele de aderare au fost discutate la Bruxelles, Belgia, în cadrul unei întruniri a ETUC.

Totodată, membre ale ETUC au devenit Federația Sindicatelor din Ucraina și Confederația Sindicatelor Libere din Ucraina.

Confederația Europeană a Sindicatelor este principala organizație sindicală care reprezintă lucrătorii la nivel european. În rolul său de partener social european, ETUC coordonează politicile naționale și sectoriale ale afiliaților săi în chestiuni sociale și economice, în special în cadrul proceselor instituționale ale UE. ETUC a fost fondată în anul 1973 și include în componența sa peste 90 de organizații sindicale, care cuprind peste 45 de milioane de membri de sindicat.